Стрітення

Свято Стрітення запроваджене на честь події, коли Божа Мати принесла Ісуса Христа до храму на сороковий день після народження. Воно відзначається 15 лютого.

У народі це свято вважають часом зустрічі зими і весни. З цього приводу казали: «Прийшла громниця – зимі половиця», оскільки «В цей день лютий до березня приїхав».

У цей день у церквах святять воду і «громничні» свічки. Їх ставлять перед образами, щоб оберегти людей і худобу від грому. Стрітенською водою лікують хворих, кроплять і напувають худобу, бджіл, щоб добре велися.

Народні прикмети:/Files/images/kartinki/download (2).jpg

  • Коли на Стрітення відлига – буде рання і тепла весна; сніг – дощова і довга; заметіль – пізня і холодна; не видно сонця – будуть суворі морози.
  • Якщо вранці випав сніг – на врожай ранніх хлібів, якщо у полудень – врожай буде середній, увечері – недорід.
  • Як капає зі стріх, так капатиме з вуликів мед.
  • Якщо на деревах іній – зародить добра гречка і бульба.
  • Якщо на Стрітення півень води нап’ється, то на Юрія ( 6 травня) кінь напасеться.

Прислів’я:

  • На Стрітення циган кожуха продає.
  • Прийшла Громниця – скидай рукавиці.
  • На Стрітення обертається птиця до гнізда, а хлібороб – до плуга.

Все це було розказано малятам в нашому закладі. Вихователь старшої групи Костюк Марина Вікторівна підготувала цікаве дійство "Весноньку вітаємо, Зиму проводжаємо" і показала за допомогою Лялькового міні-театру. Дітям дуже сподобалось розповідати заклички, водити хороводи, грати в цікаві ігри.

Адже в усі часи дорослі і діти з нетерпінням чекали приходу весни, тому існує багато обрядів, присвячених закликанню весни і пташок, які завжди символізували прихід тепла та пробудження природи після зимового сну. Долучення малят до давніх традицій через спільні ігри і творчість сприяє формуванню в дітей інтересу до культурної спадщини українського народу, розвитку уяви і творчих здібностей.

Кiлькiсть переглядiв: 232

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.